Kaffens Kjemi

Det finnes mer enn 1 000 forskjellige aktive kjemiske stoffer i kaffe. Deres molekylære og psykologiske effekt er fortsatt et emne hvor det bedrives aktiv forskning, spesielt innen matvare-kjemien. Man kan organisere innholdstoffene på mange forskjellige vis, alt ettersom hva man er på utkikk etter. Ett godt eksempel er kjemikaliene som bidrar til smaken. Forskeren Flament gir oss en liste på over 300 kjemiske stoffer som bidrar til smaken får kaffen er ristet, og en liste på 850 smaksstoffer etter ristingen.

Helsebringende og helbredende?coffee-640647_960_720

Det finnes mange løse påstander på nettet når det kommer til kaffens helsebringende effekter. Noen påstår at en av aminosyrene forhindrer hull i tennene, andre vil påstå at kaffe er godt for hjertet, og at den forhindrer hjerte-kar-sykdommer. Med jevne mellomrom kommer det også ut studier fra verdens største kaffeprodusent, Brasil, om hvordan kaffe er ett vidundermiddel, som hjelper mot alt fra flass til sviktende seksuell potens.

Rent vitenskaplig og medisinsk er det få av disse påstandene som faktisk holder vann. Det er ikke blitt gjort noen seriøse funn på hvor bra kaffe er for din helse.

Er koffein farlig?

Vel, koffein er egentlig et naturlig plantevernmiddel. Det tar livet av tusenvis av insekter hver time. Men hvor vidt noe er giftig eller sunt, er ofte bare ett spørsmål om dosen. Innenfor det som anses som ansvarlig bruk, er ikke koffein farlig. Grensen settes ved 400 mg. for ett standardmenneske, som alltid veier 70 kg. Det betyr omtrent det samme som fire kopper kaffe, ti bokser cola, eller to energidrikker. Ungdommer og barn i vekst, burde holde seg under 100 mg. per dag.

Når man overskrider den anbefalte dosen, og eskalerer til 600 mg. per dag, kan man oppleve ubehagelige bivirkninger. Disse opptrer oftere hos folk som ikke er vant med stoffet. Menn er også mer mottakelige enn kvinner:

  • Søvnløshet
  • Uro
  • Urolighet
  • Irritasjon
  • Sur mave
  • Hurtig hjerterytme
  • Muskelspasmer