Kaffe fra Blåfjell

Med alt oppstyret rundt god kaffe i de siste årene, har også den milde og gode kaffen fra Jamaicas Blåfjell fått meget stor oppmerksomhet. Den anses som en av de beste kaffetypene i verden, noe som har bidratt til en høy pris, og stor etterspørsel.

Om du enda ikke har prøvd denne meget spesielle kaffen fra Jamaica, så kan det absolutt anbefales. Den er meget mild i smaken, og har få bitterstoffer. På mange måter er det kaffen som man alltid drømmer om, men som man veldig sjeldent får.

Varemerket Blue Mountain Coffee10638-a-cup-of-coffee-on-a-bean-background-pv

Det finnes strenge regler for hva som får lov til å kalles Blue Mountain Coffee, og det koster også en del å få lov til å bruke det markedsførte varemerket. Egentlig er det kun fire sokn, Saint Andrew, Saint Thomas, Portland og Saint Mary, som produserer denne etterspurte kaffen. Dessuten finnes det bestemmelser for vekstforholdene. Det er kun kaffe som vokser mellom 910 og 1 700 meter over havet, som er ekte Blue Mountain Coffee. Alt land over denne høyden er naturvernsområde, noe som er trist for kaffeelskere, men bra for moder jord. Kaffen som vokser under denne høyden kalles for Jamaica High Mountain. Om man kommer under 460 meter over havet kalles kaffen for Jamaica Supreme, eller Low Mountain.

Hype eller kvalitet?

Man kan gjerne spørre seg om det er snakk om en hype, eller om kvalitet, men man kan sjelden gå feil når det kommer til Jamaicansk kaffe. Kaffen som vokser høyere opp er også moderat bedre enn den som vokser i lavlandet. Det merker man også på brasiliansk og peruansk kaffe. Kaffen får mindre regn, det er tørrere og kaldere på natten, noe som virker positivt for å begrense de mot-midler som planten må aktivere, for å forsvare seg mot sott og insekter. Kaffen blir mildere og fredeligere.