Den søte giften

Det finnes to forskjellige hovedtyper av kaffe. Den ene kalles for Arabica, eller Coffea arabica, og er den kaffen som har fått den største spredningen i verden, og som er dyrket for massebruk. Den andre typen kalles for Robusta, eller Coffea Canephora.

Det er flere ting som skiller disse to kaffetypene, men begge produserer frukter som inneholder kaffebønner, og man kan lage drikkbar kaffe av begge to. Det som har ført til den store spredningen av Arabica er antakelig to ting. Arabica er syrligere, den har mindre koffein og med det også færre bitterstoffer, og Arbaica er en buskvekst, som med det er lettere å transportere, og å høste fra. Dominansen er likevel ikke så stor. Robusta, -kaffe-treet, står i dag for rundt 30% av verdens samlede kaffe-høst.

Hvor kommer kaffe fra?

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Begge de to plantene stammer fra Afrika. Arabica ble for første gang kultivert i det som i dag er Etiopia, eller muligens i fjellene i Yemen, på den andre siden av Rødehavet. Kaffens historie i Etiopia er noe obskur, men vi vet at kaffe ble kultivert i Yemen i det tolvte århundre. Planten trives best i større høyder, og den pleide å vokse på rundt 1 400 meter over havet. I dag kan man der hvor klimaet passer, selvfølgelig også dyrke kaffen både på mindre, og på større høyder. Planten krever mye vann, og trives best om den får rundt 3 til 5 centimeter nedbør per døgn, i gjennomsnitt per år. I moderne tid er det derfor blitt vanlig å kompensere for dette, med store mengder kunstig vanning, der hvor det skulle være for tørt.

Bortsett fra det er planten hardfør, og robusta, med sine 2,7% koffein, er enda mer hardfør. Koffeinen er en del av plantens beskyttelse mot skadedyr. Som følge av denne egenskaper vokser planten som ugress på mange steder hvor den mangler naturlige fiender, som på Hawaii, eller på Sri Lanka.